EEGRANTS

Language
MVEP - Razvoj i razmjena iskustva u gospodarskoj diplomaciji
MVEP - Razvoj i razmjena iskustva u gospodarskoj diplomaciji
Projekt "Program usavršavanja za gospodarsku diplomaciju“ financiran je u sklopu Bilateralnog fonda Norveških financijskih mehanizama i EGP-a, a provodi ga Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u suradnji s Innovation Norway, kao projektnim partnerom.
 
Ciljevi projekta: 
  • Temeljni cilj projekta je izmijeniti znanja i iskustva o radu sustava gospodarskih diplomacija RH i Norveške.
  • Cilj projekta je i učvrstiti temelje za daljnju suradnju na obostranu korist i u funkciji promišljanja novih modela, alata i tehnika kojima se može na najbolji mogući način odgovoriti potrebama promidžbe i zaštite interesa domaćeg gospodarstva u inozemstvu.
  • Nadalje, cilj projekta je i kroz interakciju nacionalnih stručnjaka koji rade u sustavu gospodarske diplomacije doprinijeti stjecanju novih znanja, vještina i sposobnosti u rješavanju konkretnih pitanja s kojima se susreću u svojem radu, poboljšati kvalitetu rada te ojačati svijest o ulozi i važnosti gospodarske diplomacije u suvremenim gospodarskim tijekovima. 
  • Jedan od glavnih ciljeva projekta u njegovoj post-implementacijskoj fazi svakako je jačanje bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške i institucionalnih kontakata među dionicima sustava gospodarske diplomacije.
 
Aktivnosti
  • Studijsko putovanje petoro predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Norvešku. U sklopu programa studijskog putovanja, a u organizaciji i prema prijedlozima projektnog partnera, predstavnici MVEP-a posjetili su ključne institucije Kraljevine Norveške koje djeluju na promicanju gospodarstva, privlačenja ulaganja te razvoju poduzetničkih kapaciteta, inovacija i tehnologija. Predstavljen je institucionalni i regulatorni okvir suradnje ovih institucija s Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Norveške, koji u svojoj cjelini čini norveški sustav gospodarske diplomacije. Upriličen je također i posjet najvećem norveškom specijaliziranom klasteru brodogradnje i akvakulture, budući da je riječ o najintenzivnijem području bilateralne gospodarske suradnje RH-Kraljevina Norveška.  
  • Studijsko putovanje troje predstavnika projektnog partnera (i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške) u RH; aktivnost je provedena od 7. do 11. studenoga 2016. Sukladno programu studijskog putovanja, s predstavnicima norveške strane upriličeni su sastanci u vodećim institucijama RH zaduženima za promicanje gospodarskih interesa u inozemstvu, uključujući u MVEP-u gdje su sustav hrvatske gospodarske diplomacije, njegove glavne odrednice te operativne mehanizme i alate, bili detaljno predstavljeni norveškoj strani. Dana 9. studenoga 2016. u MVEP-u je za djelatnike naprijed navedenih institucija – kao projektne ciljne skupine na strani korisnika - održan seminar „Gospodarska diplomacija“. Kroz izlaganja norveških predavača sudionici seminara bili su upoznati s institucionalnim, pravnim i operativnim okvirom rada gospodarske diplomacije Kraljevine Norveške, dok su kroz interaktivnu diskusiju bile razmijenjene najbolje prakse i iskustva u radu dvaju sustava. Program studijskog putovanja u RH obuhvatio je također i sudjelovanje u službenom posjetu članova diplomatskog gospodarskog kluba u RH Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Cilj posjeta bio je upoznavanje projektnog partnera s konkretnim oblikom rada gospodarske diplomacije na području promicanja specifičnih gospodarskih interesa na lokalnoj razini, što MVEP kao svoju redovitu aktivnost kontinuirano provodi u suradnji sa stručnjacima za gospodarstvo akreditiranim pri diplomatskim predstavništvima i stranim trgovinskim uredima u RH.    
Ukupna vrijednost:  23.000,00 EUR

Trajanje projekta:  od listopada do kraja prosinca 2016. godine

Partneri na projektu: Innovation Norway

Kontakt: ministarstvo@mvep.hr

Više informacija o projektu doznajte na: http://www.mvep.hr/.