EEGRANTS

Language
Kutina predstavila projekt o mladim poduzetnicima financiran iz Bilateralnog fonda Norveških i EGP mehanizama
Kutina predstavila projekt o mladim poduzetnicima financiran iz Bilateralnog fonda Norveških i EGP mehanizama
Grad Kutina sa partnerima, Razvojnom agencijom Mrav d.o.o. i Innovation Norway iz Norveške provodi projekt pod nazivom „From local to global – development economy cooperation of young entrepreneurs from Republic of Croatia and Kingdom of Norway“, financiran iz Fonda za bilateralne odnose u sklopu Financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i EGP-a. Ukupna vrijednost projekta je 32.812,00 €, a razdoblje provedbe aktivnosti od 01. rujna 2016. do 31. ožujka 2017.
 
Cilj projekta je doprinijeti većoj koheziji između hrvatskih i norveških mladih poduzetnika s ciljem jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te usmjerenost na internacionalizaciju, prijenos znanja, umrežavanje i promicanje te osnaživanje bilateralne suradnje u Norveškoj i Hrvatskoj. Sudionici u projektu su: poduzetnici i  predstavnici potpornih institucija i gradova uključenih u projekt. Rezultati projekta su bazirani na stvaranju bilateralne suradnje i jačanju odnosa između Hrvatske i Norveške.
 
U sklopu raspisanog Javnog poziva za poduzetnike za sudjelovanje na Studijskom posjetu u Oslo, Kraljevinu Norvešku u razdoblju od 24. listopada do 28. listopada 2016. godine prema uvjetima Javnog poziva odabrano je 13 predstavnika privatnog i javnog sektora od kojih je 8 kutinskih poduzetnika. Studijski posjet traje 5 dana u okviru kojih se održavaju različite poduzetničke edukacije i posjeti lokalnim poduzetnicima, tvrtkama i poduzetničkim potpornim institucijama u Oslu.
 
Prvi dan Studijskog posjeta predstavnici Innovation Norway, Eli Bleie Munkelien, direktorica i Erik B. Wiken, savjetnik, kratko su predstavili poslovanje Innovation Norway i funkcioniranje Norveških i EGP mehanizama. Također, predstavili su i program za sljedeća 4 dana Studijskog posjeta.
 
U prva dva dana trajanja edukacije poduzetnici su sudjelovali na različitim temama edukacija, kao sto su "InChange - The Dream Commitment", Brendiranje, Studije slučajeva iz Norveške i Modeli poslovanja od strane stručnih predavača iz Norveške, Per M. Koch i Kristian Bye. Također, poduzetnici su kratko predstavili svoje tvrtke te aktivno sudjelovali na radionici određivanja "Brenda, kupaca, izazova i  vizije poslovanja". Kristian Bye je prezentirao svoj inovativni proizvod Bright solarnu LED lampu te na konkretnim primjerima prezentirao svoje poslovanje, uspone, padove i moguće rizike u poslovanju.
 
U sljedeća 2 dana poduzetnici su sudjelovali na različitim predavanjima od strane različitih kompanija iz Osla, Erik B. Wiken je prezentirao Regionalni razvojni program Innovation Norway-a, Kristianne Storehaug predstavnica odjela za Klasteri i Mreže prezentirala je usluge kompanijama sa potencijalnim internacionalnim rastom. Također, od strane Per Stensland-a prezentirane su investicije u Norveškoj – program i aktivnosti. U kratkoj prezentaciji Kristian Aamond je prezentirao načine brendiranja u Norveškoj, posebice u smjeru turizma. Sigridur Thormodsdottir, prezentirao je održivost kompanija u Norveškoj te potencijale rasta i razvoja dok se Victoria Utheim, okrenula prema dizajnu i biznis modelima. Rannveig Fadum, savjetnik poduzetnika i start-upova u Innovation Norway-u je prezentirao programe i usluge koje se nude poduzetnicima i start-upovima u Norveškoj.
 
Također, poduzetnici su posjetili Start-up laboratorij u Oslo istraživačkom parku. U sklopu posjeta Internacionalnom hub-u poduzetnici su svakako ostvarili dobre kontakte te prezentirali svoje proizvode/usluge. Tako je za neke od njih odlazak u Oslo bio od velikog uspjeha za njihovo poslovanje.
 
Na kraju Studijskog posjeta poduzetnici su posjetili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Oslu gdje ih je srdačno dočekao i ugostio veleposlanik Hrvoje Marušić. U srdačnom razgovoru ponudio je svoju pomoć kutinskim poduzetnicima. 
 
Predstavnici Grada Kutine i Razvojne agencije Mrav obavili su uspješne dogovore o pokretanju suradnje na projektima „Soft Landing“ – pružanje podrške mikro poduzetnicima pri izlasku na globalno tržište kroz suradnju sa Oslo International Hub AS, na omogućavanju našim poduzetnicima razmjenu gostovanja u Hub-u u Oslu uz provedbu mentorske podrške i programa za poduzetnike početnike, povezivanju sa poduzetničkim inkubatorima u Tel Avivu, Bombaju, Hong Kongu i Singapuru, ali i zajedničku prijavu projekta na natječaje EEA grants.