Aktivnosti

Zajednički odbor za Bilateralne fondove do sada je odobrio tri predefinanirana aktivnosti:

Sudjelovanje na konferenciji na temu ravnopravnost spolova.

Nositelj projekta: Ministarstvo vanjskih poslova Republike Island

Trajanje: Konferencija je održana od 31. listopada do 1. studenoga 2019.

Glavni cilj konferencije je bio okupiti relevantne dionike koji djeluju u području ravnopravnost spolova iz država korisnica i zemalja donatorica kako bi se pronašli potencijalni partneri i potaknula bilateralna suradnja. Na konferenciji su predstavljeni uspješni alati i tehnike na području ravnopravnosti spolova te su predstavljeni primjeri dobre prakse Islanda, Portugala, Norveške i drugih  država korisnica.

Bilateralna aktivnost: Osjeti igru

Nositelj projekta: DeltaLab, Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam,  Sveučilište u Rijeci

Trajanje: siječanj – svibanj 2021. godine

Vrijednost ugovora: 150.000 EUR

Cilj bilateralne aktivnosti je razmjena znanja i iskustva na području primjene inkluzivnog dizajna u kreiranju koncepta namijenjenih djeci. Planira se provedba on line stručnih radionica, na kojima će sudjelovati arhitekti, dizajneri i studenti usmjereni na razvoj inkluzivnog dizajna u Hrvatskoj. Rezultat radionica će biti razvoj triju instalacija: dječja pokretna senzorička instalacija, koja će biti  smještena unutar Dječje kuće kompleksa Rikard Benčić, pokretna višenamjenska instalacija s elementima igre za djecu, koja će se ujedno moći koristiti  za razne događaje na otvorenom te time biti dostupna širokoj javnosti te dječja senzorička instalacija koja će biti smještena u prostor zgrade Export drvo. Aktivnost se provodi u okviru sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Bilateralna aktivnost: Vatrogasci u podizanju pripravnosti  i svijesti u području prometne sigurnosti

Nositelj aktivnosti: Hrvatska vatrogasna zajednica

Trajanje: siječanj – prosinac 2021. godine

Vrijednost ugovora: 100.000 EUR

Cilj bilateralne aktivnost je doprinijeti podizanju pripravnosti i svijesti u području prometne sigurnosti u RH kroz obrazovanje vatrogasaca. Aktivnost će se provoditi kroz radionice i zajedničke vježbe.

Iskustvo norveškog partnera pomoći će unaprjeđenju rada hrvatskih vatrogasaca, skraćivanju vremena intervencija te time doprinijeti poboljšanju sigurnosti na cestama. Također, pripremiti će se edukativni materijali i promotivni video.

Objavljen Poziv „Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u Zelenoj tranziciji“

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u funkciji Nacionalne fokalne točke za Financijske mehanizme Kraljevine Norveške financijski Europskog gospodarskog prostora, je dana 14. listopada 2022. godine objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u Zelenoj tranziciji“ („Strengthening bilateral cooperation with Norway in Green transition“). Poziv ukupne vrijednosti 500.000,00 eura financiranih sredstvima Fonda za bilateralnu suradnju potiče bilateralne inicijative u području Zelene tranzicije javnih tijela i institucija te nevladinih organizacija s područja Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške.

Rok za dostavu projektnih prijava je 28. studenoga 2022 do 16 sati.

Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu