Godišnji događaj projekta RAISE Youth

Godišnji događaj projekta RAISE Youth

Godišnji događaj projekta Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih (RAISE Youth), financiranog u okviru financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, Fonda za zapošljavanje mladih, održan je 9. prosinca u gradu Gospiću.

Događaju su nazočili načelnica Sektora za EU programe i međunarodne financijske mehanizme iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije gđa Natalija Laštro, župan Ličko-senjske županije g. Ernest Petry te predstavnici projektnih partnera, javnih ustanova i civilnoga društva.

Koordinatorica projekta RAISE Youth, gđa Mary Ann Rukavina Cipetić predstavila je projektne aktivnosti i rezultate postignute u 2022. godini te predstavila planove za 2023. godinu. U sljedećoj godini bit će predstavljena nova internet tržnica domaćih proizvoda iz Like – Okusi Liku, a raditi će se i na razvoju  pametne aeroponske farme u Perušiću.

Kako je istaknula gđa Rukavina Cipetić, do prosinca 2022. godine, projekt RAISE Youth imao je više od 3000 korisnika iz ciljne skupine koja obuhvaća mlade od 20 – 29 godina koji nisu zaposleni, ne obrazuju se ili se ne osposobljavaju (engl. NEET – not in employment, education or training). Broj NEET-ova upisanih u obrazovanje i osposobljavanje, uključujući učenje temeljeno na radu dosegao je 2500, dok je više od 500 NEET-ova upisano u programe stažiranja i/ili mobilnosti. Od ciljne skupine koja je od početka bila uključena u projektne aktivnosti, više od 250 se (samo)zaposlilo, a broj onih koji su pokrenuli vlastiti posao je 120.

Ove brojke sugeriraju da je 9 mjeseci prije službenog završetka projekta, projekt RAISE Youth postigao gotovo sve ciljne vrijednosti vezano uz ishode i ciljeve projekta. Imajući to na umu, 2023. godina bit će godina u kojoj će aktivnosti biti usredotočene na kvalitetu, s naglaskom na povezivanje i održivost.

Nakon službene prezentacije gosti su pozvani posjetiti RAISE Youth demonstrativni centar u Gospiću.

Više informacija o projektu možete pronaći na: http://raise-youth.com/Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu