Hrvatska i Norveška potpisale ugovor za program Pravosuđe i unutarnji poslovi vrijedan 15,3 milijuna eura

Hrvatska i Norveška potpisale ugovor za program Pravosuđe i unutarnji poslovi vrijedan 15,3 milijuna eura

U sklopu programa obnovit će se zgrada Općinskog suda u Splitu, u iznosu od 8 milijuna eura

ZAGREB, 4. lipnja 2019. – Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je danas programski ugovor Pravosuđe i unutarnji poslovi u sklopu Norveškog financijskog mehanizma 2014.- 2021. Ukupna vrijednost programa iznosi 15,3 milijuna eura, od čega je 13 milijuna eura bespovratnih sredstava iz norveške darovnice, a 2,3 milijuna eura nacionalno sufinanciranje. Sredstva su namijenjena za obnovu zgrade Općinskog suda u Splitu, promociju eUsluga u pravosudnom sustavu, jačanje probacijskog sustava, poboljšanje sustava evaluacije rada sudaca i sustava medijacije. Program također uključuje slanje sudaca na privremeni premještaj u Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Sporazum je potpisala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac ispred Nacionalne fokalne točke, tijela odgovornog na nacionalnoj razini za cjelokupnu provedbu Norveškog financijskog mehanizma i veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto ispred zemlje donatora. Svečanosti je nazočio državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj čije je ministarstvo zaduženo za provedbu programa Pravosuđe i unutarnji poslovi.

„Općinski sud u Splitu djeluje već dulji niz godina u neadekvatnim uvjetima i privremenim prostorima izvan grada. Novcem norveške darovnice u iznosu od 8 milijuna eura obnovit će se zgrada „Stande“ u samom centru grada i prenamijeniti za potrebe rada suda. Time će se građanima značajno olakšati pristup sudu i općenito poboljšati kvaliteta pravosuđa u skladu s europskim standardima“, istaknula je ministrica Žalac tijekom potpisivanja.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Kristian Turkalj izrazio je zadovoljstvo brzim napretkom u pripremi programa Pravosuđe i unutarnji poslovi i zahvalio Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te norveškom ministarstvu vanjskih poslova na kvalitetnoj suradnji. Osobito je naglasio važnost projekta rekonstrukcije zgrade Općinskog suda u Splitu u kontekstu povećanja efikasnosti i stvaranja adekvatnih uvjeta za rad i funkcioniranje suda.

„Počašćeni smo što je Hrvatska ponovno prepoznala Norvešku kao strateškog partnera u poboljšanju povjerenja i kvalitete pravosudnog sustava. Pouzdano i učinkovito pravosuđe je preduvjet funkcionalne demokracije“, izjavila je Veleposlanica Versto i dodala: „Hrvatska i Norveška imaju povijest uspješne suradnje u pravosudnom sektoru. U prethodnom financijskom razdoblju smo pomoću norveških darovnica obnovili Općinski sud u Karlovcu te radili zajedno na poboljšanju učinkovitosti sudova. Osim što ćemo pomoću novoga programa hrvatski pravosudni sustav približiti građanima, njime ćemo još više približiti Norvešku i Hrvatsku. Tako će Norveška sudska uprava i Uprava za korekcijske sustave blisko surađivati s Ministarstvom pravosuđa, sudovima i drugim partnerima iz Hrvatske.“

Riječ je o prvom potpisanom programskom ugovoru između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške u sklopu novog programskog razdoblja Norveškog financijskog mehanizma i financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014. do 2021. godine. U sklopu navedenih financijskih mehanizama Hrvatska će primiti ukupno 103,4 milijuna eura od čega 56,8 milijuna eura iz EGP financijskog mehanizma i 46,6 milijuna eura iz Norveškog financijskog mehanizma. Sredstvima će se financirati programi koji bi trebali poboljšati rad sudova, obrazovanja, civilnog društva i obnovljivih izvora energije.

Cilj financijskih mehanizama je smanjenje društvenih i ekonomskih nejednakosti unutar Europske unije, kao i jačanje bilateralnih odnosa Islanda, Lihtenštajna i Norveške sa zemljama korisnicama. Hrvatska je korisnica darovnica od 2014. godine, a u prethodnom financijskom razdoblju 2009.- 2014. godine primila je 9,6 milijuna eura za financiranje projekata.

Više informacija o Norveškom financijskom mehanizmu i EGP financijskom mehanizmu, kao i programima i projektima dostupnima za financiranje možete pronaći na web stranici www.eeagrants.hr.

 

 Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu