Održan prvi godišnji sastanak Norveškog i EGP financijskog mehanizma 2014.- 2021.

Održan prvi godišnji sastanak Norveškog i EGP financijskog mehanizma 2014.- 2021.

ZAGREB, 4. lipnja 2019. – Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje djeluje kao Nacionalna fokalna točka i predstavnici zemalja donatorica Norveške, Islanda i Lihtenštajna, danas su se sastali u Zagrebu kako bi procijenili provedbu Norveškog i EGP financijskog mehanizma u sklopu novog programskog razdoblja od 2014. do 2021. godine u Republici Hrvatskoj. Glavne teme sastanka bile su provedba programa i predstavljanje napretka svih aktivnosti u sklopu darovnica.

Prvom godišnjem sastanku prisustvovali su veleposlanica Norveške, njezina ekselencija gospođa Astrid Versto, veleposlanik Islanda, njegova ekselencija  gospodin Thorir Ibsen, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Ureda za financijske mehanizme te predstavnici Nacionalne fokalne točke i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije.

Financijski mehanizmi Norveške i Europskog gospodarskog prostora uspostavljeni su s ciljem smanjenja ekonomskih i društvenih nejednakosti unutar proširene Europske unije te jačanja bilateralnih odnosa između Norveške, Islanda, Lihtenštajna te zemalja korisnica darovnica.

Hrvatska će u novom razdoblju financiranja od 2014. do 2021. godine primiti 103,4 milijuna eura. Sredstva su namijenjena potpori brojnim aktivnostima u sklopu šest programa: lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, inovacije i konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva, energetska učinkovitost, pravosuđe, civilno društvo i socijalni dijalog. 

U sklopu darovnica financirat će se i aktivnosti koje imaju za cilj promicanje partnerstva i bilateralne suradnje između organizacija u Hrvatskoj i Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu.

Prvi javni pozivi za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava očekuju se od jeseni 2019. godine.Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu