Potpisan Programski ugovor vrijedan 30,6 milijuna eura za Program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva

Potpisan Programski ugovor vrijedan 30,6 milijuna eura za Program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva

Dana 17. rujna 2020., Ministrici regionalnoga razvoja i fondova EU, Nataši Tramišak je veleposlanik Kraljevine Norveške u RH, njegova ekscelencija Hakon Blankenborg svečano uručio Programski ugovor za program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva u vrijednosti od 30,6 milijuna eura. Program se većim dijelom (85%) financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021. godine, a manjim dijelom iz državnog proračuna (15%). U sklopu programa na raspolaganju je i dodatnih 100 tisuća eura iz Bilateralnog fonda, namijenjenih razvoju i jačanju bilateralnih odnosa između Hrvatske i zemalja donatorica – Norveške, Islanda i Lihtenštajna, kroz međusobnu razmjenu znanja, iskustva i najbolje prakse s područja obuhvaćenih Programom.

Sredstva Programa namijenjena su financiranju projekata kojima će osnovne škole obnoviti i opremiti svoje učinionice i kabinete potrebnom STEM opremom te provoditi aktivnosti usavršavanja znanja i vještina učitelja i ostalog stručnog osoblja za pružanje STEM obrazovanja. Kroz program je planira također i dodjela sredstva za osnivanje najmanje dva Regionalna znanstvena centra za popularizaciju i pružanje STEM obrazovanje djeci različitih uzrasta na području određene regije. U tu svrhu Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU planira objaviti dva javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, jedan krajem ove, a drugi početkom sljedeće godine.

Osim navedenih poziva kroz Program će se također financirati i dva predefinirana projekta. Kroz prvi predefinirani projekt, vrijedan 3,5 milijuna eura (od čega 3 milijuna donatorska sredstva), nabavljat će se specifična tehnologija u svrhu opremanja oko 27 centara za djecu s poteškoćama u razvoju i za aktivnosti usavršavanja stručnih djelatnika centara za rad s djecom. Projekt će provoditi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u partnerstvu s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) te norveškim partnerom – Gradom Reykjavik (Odjelom za edukaciju i mlade).

Drugi predefinirani projekt namijenjen je jačanju administrativnih, organizacijskih i upravljačkih kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za provedbu Nacionalne razvojne strategije 2030. Projekt vrijedan 1.08 milijuna eura ( od čega su 0,9 milijuna eura donatorska sredstva) provodit će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u partnerstvu s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj.
Na svečanosti uručivanja Programskog ugovora sudjelovali su i partneri CARNET-a i FER-a.

Sam događaj popratili su i mediji​.

 

 Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu