Svečanost uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“

Svečanost uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“

Svečanost uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine održana je 24. svibnja 2022. u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Ispred Upravitelja Programa, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak korisnicima je uručila Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije i Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije.

Temeljem donešenih Odluka o financiranju za prva četiri Poziva na dostavu projektnih prijedloga, koje uključuju i Poziv Proizvodnja energije iz mora, odobreno je 35 projekata u ukupnom bespovratnom iznosu od 16.890.000 eura.

Prisutne su pozdravili Njegova Ekselencija g. Haakon Blankenborg, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i g. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Ministrica Tramišak u svom pozdravnom govoru istaknula je uspješnu suradnju s programskim partnerima iz zemalja darovateljica u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora te Energetskim institutom Hrvoje Požar kao nacionalnim partnerom te izrazila nadu za nastavkom suradnje u sklopu Programa koji značajno proširuje mogućnosti financiranja projekata iz područja energetike u Republici Hrvatskoj.

Gđa. Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s prisutnima je podijelila najnovije informacije o mogućim aktivnostima smanjenja štetnog utjecaja na klimu i okoliš planiranima u idućem razdoblju planiranima kroz relevantno nacionalno i europsko zakonodavstvo i strateške dokumente.

U sklopu panel diskusije na temu Financijski mehanizmi za ubrzanu dekarbonizaciju energetskog sektora Republike Hrvatske gđa. Alenka Košiša Čičin-Šain, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, g. Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja, g. Boris Dokmanović, direktor Sektora obnovljivih izvora energije i provedbe sustava poticanja u  Hrvatskom operatoru tržišta energije i g. Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar raspravljali su o mogućnostima i pravcima financiranja nacionalnih energetskih politika u financijskoj perspektivi 2021.-2027. u globalnom kontekstu.

Svečanost uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava završila je interaktivnim kvizom Klimatski kolaž kojim je udruga građana Tatavaka u suradnji s učenicima srednjih škola predstavila svoj rad na podizanju svijesti o utjecaju i važnosti sprječavanja klimatskih promjena kao temu od izuzetne važnost za buduće generacije.

 

 

 Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu