Studijsko putovanje u sklopu Programa “Energija i klimatske promjene”

Studijsko putovanje u sklopu Programa “Energija i klimatske promjene”

Studijsko putovanje Upravitelja Programa “Energija i klimatske promjene” u Kraljevinu Norvešku održano je u razdoblju od 24. do 29. travnja 2022. godine.

Koncept studijskog putovanja Kraljevini Norveškoj podijeljen je na aktivnosti političke razine u kojima je sudjelovala ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uz državnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenka Lucića, te aktivnosti operativne razine u kojima su sudjelovali predstavnici Upravljačkog tijela programa i Programskog partnera Energetskog Instituta Hrvoje Požar.

Cilj posjeta političke delegacije Kraljevini Norveškoj bio je razmjena iskustava te razgovora o rezultatima i budućnosti programa financiranih u okviru Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora, u sklopu kojeg su održani sastanci u Norveškoj upravi za vodne resurse i energiju, Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške te Ministarstvu nafte i energetike Kraljevine Norveške.

Na operativnoj razini Programa održan je sastanak Odbora za suradnju, a predstavnicima Upravitelja Programa i Programskog partnera prezentirani su primjeri najbolje prakse vezanih uz fokus programa “Energija i klimatske promjene” – korištenje energije mora, geotermalne i solarne energije kao i primjene najnovijih tehnologija u zgradama gotovo nulte energije.

Tom prigodom organizirane su posjete Norveškoj upravi za vodne resurse i energiju, Munchovom muzeju, zgradi tvrtke SINTEF i aerodromu Gardermoen u Oslu,  tvrtki Nordfjordeid Fjordvarme u  Nordfjordu, niskoenergetskoj zgradi Brattøra te Istraživačkom centru za zgrade gotovo nulte energije, pametna naselja i gradove u Trondheimu.

Studijsko putovanje organizirano je u suradnji s Norveškom upravom za vodne resurse i energiju, kao Donatorskim partnerom Programa “Energija i klimatske promjene”.

 

 

 Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu