Predstavljanje projekta Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“ – ATTEND

Predstavljanje projekta Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“ – ATTEND

Cilj projekta je osigurati jednake obrazovne mogućnosti djeci s teškoćama u razvoju kroz opremanje odgojno-obrazovnih ustanova asistivnom  tehnologijom i obrazovanjem njihovih djelatnika.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u Opatiji je 25. i 26. svibnja 2022. godine predstavila projekt „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“ – ATTEND.

Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnica Sektora za EU programe i međunarodne financijske mehanizme Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natalija Laštro, ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz, voditeljica projekta Renata Šimunko te drugi visoki uzvanici.

„Projekt ATTEND dio je programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva u sklopu kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 32,7 milijuna eura, od čega se 27,8 milijuna eura financira iz Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma. Zajednički cilj naših donatora i Vlade RH je jačanje ekonomske i socijalne kohezije. Kroz navedene financijske mehanizme nadograđujemo i naše bilateralne odnose s partnerima iz donatorskih zemalja, razmjenom iskustava i dobre prakse. Stoga je bilateralna suradnja važna komponenta projekta ATTEND kojim zajedno stvaramo preduvjete za daljnji napredak djece s teškoćama u razvoju.“, izjavila je načelnica Sektora Natalija Laštro.

Cilj projekta ATTEND je opremanje 34 odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj asistivnom tehnologijom kako bi se djeci s teškoćama u razvoju stvorili preduvjeti za jednake obrazovne mogućnosti i uspješnu uključenost u društvo. Ukupna vrijednost projekta je 3,5 milijuna eura, od čega se veći dio (85 %) financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a manji dio (15 %) iz državnog proračuna.

CARNET je nositelj projekta ATTEND koji će se, u sljedeće dvije godine, provoditi u partnerstvu s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (ERF) i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), uz sudjelovanje islandskih partnera – Odjela za obrazovanje i mlade grada Reykjavika.

Konferencija za medije bila je uvod u dvodnevno događanje pod nazivom „ATTEND konferencija na naš način“ na kojem je predstavljen projekt ATTEND i projektne aktivnosti te je izložen i dio opreme asistivne tehnologije.Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu