Svečano predstavljeni Financijski mehanizmi Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj

Svečano predstavljeni Financijski mehanizmi Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj

SPLIT, 20. rujna 2021. – Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Haakon Blankenborg otvorili su svečanost predstavljanja Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj.

Cilj Financijskih mehanizama je pridonijeti smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi te istovremeno jačati bilateralnu suradnju između država darovateljica – Kraljevine Norveške, Islanda, i Kneževine Lihtenštajn te Republike Hrvatske kao korisnice mehanizama.

U svom uvodnom obraćanju državni tajnik Erlić izjavio je kako:

„Financijski mehanizmi predstavljaju vrijednu platformu kojom ulažemo u razvoj društva u važnim sektorima poput modernizacije sustava obrazovanja, borbe protiv siromaštva, unaprjeđenje pravosuđa, inovacija, energije i klimatskih promjena te razvoj socijalnog dijaloga. Na svemu tome radimo kroz bilateralne odnose sa donatorskim zemljama, Norveškom, Islandom i Linheštajnom, s kojima zajedno surađujemo, prenosimo iskustva i znanja i učimo od razvijenijih, što je jedna od temeljnih dodatnih vrijednosti ovog mehanizma. Zahvaljujući partnerskom pristupu donatora, osmislili smo programe koji će doprinijeti značajnim, konkretnim rezultatima te pozitivno utjecati na razvoj hrvatskog društva“ te istaknuo dosadašnja dostignuća u provedbi Financijskih mehanizama u Republici Hrvatskoj, a veleposlanik Blankenborg je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i osvrnuo se na novonastale okolnosti kojima se zajednički moramo prilagoditi:

– “Prevladat ćemo pandemiju tako da radimo stvari drugačije no što smo radili prije. Moramo postati inovativniji i konkurentniji; zeleniji i uključiviji; i moramo slijediti ciljeve gospodarske, društvene i teritorijalne kohezije. Vladavina prava je u temeljima svega. To su naše zajedničke vrijednosti i prioriteti, a koji su ugrađeni i u Darovnice.”

Na konferenciji su predstavljeni programi „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ i „Energija i klimatske promjene“ kojima upravlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ulaganjem u STEM u osnovnim školama, osnivanjem regionalnih znanstvenih centara i jačanje kompetencija učitelja i učenika kroz dostupnih 32,3 milijuna eura, u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ gradimo temelj za budućnost i postizanje uspjeha – društvenog i gospodarskog razvoja cijelog društva. Program će s realizirati i kroz važne strateške projekte poput projekta „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“ u nadležnosti CARNET-a te projekta „Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla“ kojima se jača otpornost na potrese u RH, a provodit će ga Prirodoslovno-matematički fakultet, Geofizički odsjek.

Također, ulaganjem 20 milijuna eura kroz program „Energija i klimatske promjene“ u povećanje korištenja energetskih tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanje sigurnosti opskrbe doprinosi se strateškim dokumentima za iduće razdoblje koji se referiraju na pitanja energetske učinkovitosti i održivosti i kvalitetnoj energetskoj obnovi. U sklopu programa provodi se i strateški predefinirani projekt „Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)“ koji je u nadležnosti Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP).

U sklopu događanja organiziran je obilazak zgrade Općinskog suda u Splitu koja se obnavlja sredstvima Norveške darovnice te je najveći  projekt programa Pravosuđe i unutarnji poslovi vrijedan oko 9,9 milijuna eura. Važnost ovoga projekta nije samo u novim prostorima, već i u kvalitetnijim uvjetima za rad, ubrzanju postupaka i kvalitetnijoj dostupnosti pravne zaštite građana, posebice za najranjivije skupine u našem društvu.

Sljedeći dan, 21. rujna 2021. održan je Godišnji sastanak Nacionalne fokalne točke (MRRFEU) s predstavnicima donatora i Ureda za finacijske mehanizme s ciljem predstavljanje napretka u provedbi Financijskih mehanizama za 2020. godinu.

Konferencija je medijski popraćena:
“Moramo postati inovativniji i konkurentniji, zeleniji i uključiviji”, Jutarnji listZajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu