Završna konferencija projekta “Velika Gorica Solarni grad – Odbrojavanje”

Završna konferencija projekta “Velika Gorica Solarni grad – Odbrojavanje”

Kroz projekt ugrađeno je 22 fotonaponskih elektrana na zgrade javne namjene na administrativnom području Grada Velike Gorice.

U utorak, 12. ožujka 2024. održana je Završna konferencija projekta “Velika Gorica Solarni grad – Odbrojavanje”, nositelja projekta Grada Velike Gorice. Konferencija je održana u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, jednoj od javnih institucija na čijim krovovima su postavljene sunčane elektrane, a otvorili su je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Ministar Erlić istaknuo je kako je Velika Gorica predvodnik u zelenoj tranziciji. „Zaista ste primjer uspjeha u brojnim područjima, a posebno kada je u pitanju korištenje energije i zelena tranzicija. Iznimno dobro koristite prilike koje nude europski fondovi, a mi ćemo vam i dalje biti podrška u realizaciji daljnjih projekata“, kazao je ministar te naglasio kako je Velika Gorica dosad povukla više od 100 milijuna eura.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar pohvalio je sve one koji su doprinijeli da se realizira ovako kompleksan projekt koji obuhvaća izgradnju sunčanih elektrana na čak 22 javne zgrade. „Procijenjena ušteda električne energije je preko 50%, što je odlično u financijskom smislu za naš lokalni gradski proračun, a to je i ekološki prihvatljivije. Ovo će sada postati standard i sigurno je da nastavljamo s procesom“, kazao je gradonačelnik Ačkar.

Projekt „Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE“ financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 654.128,77 eura, od čega se 81,48 % iznosa, odnosno 533.004,18 eura, odnosi na sredstva Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a 18,52 % iznosa, odnosno 121.124,59 eura je vlastito sufinanciranje Grada Velike Gorice.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici nositelja projekta, projektnih partnera, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Energetskog instituta Hrvoje Požar te Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu