Održan Godišnji sastanak Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014.-2021.

Održan Godišnji sastanak Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014.-2021.

Ministrica Tramišak sastala se s predstavnicima donatora Kraljevine Norveške i Islanda u okviru Godišnjeg sastanka o provedbi Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014.-2021.

U Zagrebu je u sklopu dvodnevnog posjeta, 22. rujna održan Godišnji sastanak u okviru provedbe Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014.-2021.  Uz državnog tajnika Šimu Erlića te čelnika izaslanstva Norveškog ministarstva vanjskih poslova Jon Erika Strømu, na sastanku su od strane donatora sudjelovali Nj.E. veleposlanik Kraljevine Norveške Haakon Blankenborg i predstavnici Norveškog veleposlanstva, zamjenik veleposlanice Islanda Ágúst Már Ágústsson  te predstavnici Ureda za financijske mehanizme. Prisutni su potvrdili odlične bilateralne odnose te zadovoljstvo vezano uz napredak u prethodnoj godini vezano uz provedbu programa koji se provode u okviru Financijskih mehanizama u Republici Hrvatskoj: Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, Pravosuđe i unutarnji poslovi, Energija i klimatske promjene, Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost, Socijalni dijalog i Civilno društvo.

Prvog dana posjete, 21. rujna, predstavnici donatora posjetili su Energetski institut Hrvoje Požar gdje su s ministricom Tramišak i predstavnicima Instituta kao programskim partnerom na programu Energija i klimatske promjene, razmijenili razmišljanja vezana uz energetsku učinkovitost i potrebu sve većeg korištenja alternativnih oblika energije kako u Republici Hrvatskoj tako i u Europi i svijetu. Donatorima su predstavljene aktivnosti projekta Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB) čija je svrha podizanje svijesti i uspostavljanje nacionalnog centra za obuku stručnjaka vezano uz prilagodbu zgrada gotovo nula energetskom standardu (eng. Near Zero Energy Building – nZEB) usvajanjem inovativnih tehničkih rješenja.

Isti dan izaslanstvo i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova europske unije u funkciji Nacionalne fokalne točke, posjetili su projekt “Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju” – ATTEND (eng. kratica za Assistive Technology In Education), čiji je nositelj CARNET, a u sklopu kojeg su im predstavljene aktivnosti usmjerene na osposobljavanje stručnog osoblja i opremanje 34 centara za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju asisitivnom digitalnom tehnologijom s ciljem stvaranja jednakih mogućnosti obrazovanja djece s teškoćama u razvoju.

Također, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu posjećen je i projekt “Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla (CRONOS)”, kojeg provodi Geofizički odsjek, a koji za cilj ima podizanje seizmičke sigurnosti RH na tri potresno najugroženija područja – Zagreb, Rijeka i Dubrovnik, što će doprinijeti sigurnosti građana te pomoći nacionalnim vlastima, javnim i privatnim institucijama te agencijama za hitne slučajeve i urbanističko planiranje, smanjenje seizmičke ugroženosti i pripremu za prirodne katastrofe.

Oba projekta provode su u okviru programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva za čiju je provedbu odgovorno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Na kraju dvodnevnog susreta, obje strane izrazile su zadovoljstvo posjetom, predstavljenim aktivnostima te dosadašnjom postignućima na području provedbe Financijskih mehanizama u Republici Hrvatskoj te izrazile želju za nastavkom odlične suradnje.Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu