Održan završni sastanak Norveškog i EGP financijskog mehanizma 2009. – 2014.

Održan završni sastanak Norveškog i EGP financijskog mehanizma 2009. – 2014.

Održan završni sastanak Norveškog i EGP financijskog mehanizma 2009. – 2014.

U  Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u utorak, 4. lipnja održan je završni sastanak u sklopu Norveškog financijskog mehanizma i EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2009. do 2014. godine.  Cilj sastanka bio je procjena provedbe darovnica u Republici Hrvatskoj te pregled rezultata programa i aktivnosti u sklopu navedenih mehanizama. Ovaj program financijske potpore Norveške, Islanda i Lihtenštajna uspostavljen je s ciljem smanjenja ekonomskih i društvenih nejednakosti unutar Europske unije te jačanja bilateralne suradnje između država donatorica i 15 država korisnica.

Hrvatska je postala korisnica darovnica 2014. godine, nakon pristupanja Europskom gospodarskom prostoru, kada je primila 9,6 milijuna eura za financiranje brojnih programa s ciljem poboljšanja rada pravosuđa, jačanja razvoja civilnog društva i promicanja humanog rada te održivog gospodarskog i socijalnog razvoja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Norveške, Islanda i Lihtenštajna i Ureda za financijske mehanizme. Ispred Republike Hrvatske, sastanku su prisustvovali predstavnici Nacionalne fokalne točke i  Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije.

U sklopu financijskih mehanizama 2009. – 2014. godine Hrvatska je primila ukupno 9,6 milijuna eura, od čega 4,6 milijuna eura iz Norveškog financijskog mehanizma i 5 milijuna eura iz EGP financijskog mehanizma. Sredstvima su financirana četiri programa: pravosuđe i unutarnji poslovi (3,65 milijuna eura), ljudski i društveni razvoj (3,41 milijun eura), civilno društvo (1,3 milijuna eura) te humani rad i tripartitni dijalog (100 tisuća eura).

Određeni dio sredstava (516 tisuća eura) usmjeren je u Bilateralni fond u sklopu kojeg je uspješno provedeno ukupno 12 aktivnosti s ciljem povezivanja i razmjene iskustava, znanja, tehnologija i dobre prakse između institucija u Hrvatskoj i zemljama donatoricama.

Svi programi provedeni u Hrvatskoj u okviru Norveškog financijskog mehanizma i EGP financijskog mehanizma za razdoblje financiranja 2009.-2014. godine doprinijeli su ostvarenju glavnih ciljeva darovnica.Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu