Međunarodna konferencija „Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj“, održana je u Dubrovniku 13. – 14. travnja 2023.

Međunarodna konferencija „Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj“, održana je u Dubrovniku 13. – 14. travnja 2023.

Međunarodna konferencija „Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj“ održana je od 13. do 14. travnja 2023. godine u Dubrovniku. Konferencija je održana u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“ koji je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške unutar Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za period 2014.- 2021.

Na otvorenju konferencije, 13. travnja, uvodnim su se govorima obratili dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica šefa diplomatske misije Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, te veleposlanica Islanda u Republici Hrvatskoj Nj. E. Kristín Aðalbjörg Árnadóttir. Zaključno, ministar Šime Erlić naglasak je stavio na različite modele i mogućnosti financiranja projekata o čemu je, u kontekstu EU fondova i Financijskog mehanizma EGP-a, istaknuo kako je cilj konferencije povezati župane, gradonačelnike i druge institucije sa zainteresiranim organizacijama s Islanda i iz Norveške, u području energetike.

U nastavku konferencije uspješne dosadašnje primjere najbolje prakse te planove za iduće razdoblje iznijeli su ravnateljica Nacionalne energetske uprave Islanda, Halla Hrund Logadóttir, i zamjenik ravnatelja Ministarstva nafte i energetike Kraljevine Norveške, Øivind Johansen.

Naglasak je prije svega stavljen na smanjenje emisije CO2, odnosno generalno područje energetike i obnovljivih izvora energije, o čemu su govorili ključni govornici, predstavnici institucija energetike iz Republike Hrvatske, Kraljevine Norveške i Islanda te dužnosnici gradova i županija u Hrvatskoj u kojima se aktivno radi na provedbi projekata ugovorenih u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ ali i drugih komplementarnih programa i projekata koji se realiziraju u sklopu EGP i Norveškog financijskog mehanizma, o čemu su govorili predstavnici Upravitelja Programa iz Hrvatske i drugih zemalja korisnika EGP-a te Norveškog financijskog mehanizma.

Uz konferencijski program, 13. travnja organiziran je i posjet projektu „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“, kojega uspješno provodi Grad Dubrovnik. Ukupna vrijednost projekta je 1.457.557,37 EUR, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 EUR, a 218.633,61 EUR je iznos nacionalnog sufinanciranja.

Konferencija je 14. travnja započela izlaganjem ravnatelja EIHP-a Dražena Jakšića, te zanimljivim panelom na kojemu su sudjelovali župan Igor Andrović, zamjenik župana Mihael Jurić, gradonačelnici Mato Franković, Dario Hrebak i Damir Mandić, te predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan. U drugom dijelu dana prezentaciju je održao direktor Norveške uprave za vodne resurse i energiju Bjørn Aulie, a koja je poslužila kao uvertira za predstavljanje iskustava i rezultata od strane Upravitelja Programa iz Hrvatske, Poljske, Portugala, Slovačke i Slovenije koji djeluju u području energije, klime i okoliša. Na samom kraju okupljeni sudionici sudjelovali su u interaktivnim raspravama i pritom razmijenili iskustva i najbolje prakse u područjima sunčane energije, energije mora te geotermalne energije nakon čega je konferencija i službeno završena.Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu