Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva

Dana 27. svibnja 2022. godine, u prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održana je svečanost  potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje  2014. – 2021. godine.

Prisutne su, uz ministricu Natašu Tramišak, pozdravili izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj.E. Haakon Blankenborg, državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak te ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU Iva Novak, a svečanosti su prisustvovali predstavnici regionalne samouprave, ravnatelji osnovnih škola te predstavnice Sindikata hrvatskih učitelja.

Kroz dodijeljene ugovore u okviru poziva „Unaprjeđenje vještina i kompetencija učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika u osnovnoškolskom sustavu odgoja i obrazovanja“ provoditi će se aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje vještina i metoda podučavanja te razvoj osnovnoškolskih programa i kurikuluma u prioritetnim tematskim područjima programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva: STEM, informacijske i komunikacijske tehnologije u odgoju i obrazovanju, poduzetništvo u razvoju vještina i boljim prilikama za zapošljavanje te aktivno građanstvo. Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora je 9.126.421,58 HRK (1.208.237,45 EUR) od čega se 85% financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a preostali dio, u visini od 15% osigurano je u državnom proračunu.

Nositelji budućih projektnih aktivnosti koji su potpisali Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava su:

  • Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih, Zagreb
  • Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević”, Levanjska Varoš
  • Ustanova za razvoj kompetencija, inovacije i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, Zadar
  • Učilište Studium – ustanova za obrazovanje odraslih, Vukovar
  • Osnovna škola „Mijat Stojanović”, Babina Greda
  • Osnovna škola „Bogoslav Šulek”, Slavonski Brod
  • Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split
  • Institut za razvoj i inovativnost mladih, Zagreb

Projekti odabrani za financiranje prepoznali su važnost uključivog odgoja i obrazovanja te razvoja posebnih programa za rad s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, kako učenika s teškoćama, tako i onih darovitih. Aktivnosti projekata odvijat će se diljem Lijepe naše, od njenog krajnjeg istoka – Vukovarsko-srijemske županije, pa do juga, Splitsko-dalmatinske županije, a unaprijedit će učiteljske kompetencije odgojno-obrazovnih radnika, omogućiti učinkovito podučavanje i učenje, a u konačnici doprinijeti i razvoju vještina potrebnih za rješavanje današnjih i budućih društvenih i ekonomskih izazova od najranije dobi, te za bolje mogućnosti zapošljavanja.

Čestitamo korisnicima i njihovim partnerima i želimo svima uspješnu provedbu!Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu