Studijsko putovanje na Island u sklopu Programa “Energija i klimatske promjene”

Studijsko putovanje na Island u sklopu Programa “Energija i klimatske promjene”

Studijsko putovanje Upravitelja Programa “Energija i klimatske promjene” Republici Island održano je u razdoblju od 29. svibnja do 1. lipnja 2023. godine.

Koncept studijskog putovanja Republici Island odnosio se na aktivnosti operativne razine u kojima su sudjelovali predstavnici Upravitelja Programa, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – Uprava za europsku teritorijalnu suradnju i Programskog partnera, Energetski Institut Hrvoje Požar.

Svrha posjeta bila je razmjena iskustava te prezentacija primjera dobre prakse vezanih uz fokus Programa „Energija i klimatske promjene“ – korištenje geotermalne energije. Prezentirane su načini korištenja geotermalne energije kao obnovljivog izvora energije na Islandu, s osvrtom na planove za budućnost. Tijekom posjeta ostvareni su kontakti s relevantnim dionicima u svrhu bilateralne suradnje na području iskorištavanja geotermalne energije u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom organizirane su posjete nacionalnom energetskom tijelu Republike Island – Orkustofnun, kao i platformi za suradnju na klimatskim pitanjima i zelenim rješenjima – Green by Icealnd te Klasteru za istraživanje geotermalne energije – GEORG, najvećem postrojenju za proizvodnju geotermalne energije na svijetu – Geotermlani parku Hellisheiđavrkjun,  te Friðheimar i Laugarvatn Fontana kao primjerima dobre prakse korištenja geotermalne energije u poduzetničke svrhe.

Studijsko putovanje organizirano je od strane Upravitelja Programa i Programskog partnera u suradnji s Orkustofnun, Nacionalnim energetskim tijelom Republike Island.Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu